jousiammunta harrastuksena

.

 

Miten mukaan?

Jos olet kiinnostunut jousiammunnasta, älä ryntää suin päin ostamaan omaa jousta. On taloudellisestikin järkevämpää käydä ensin kokeilemassa lajia seuran lainavälineillä. Samalla opit heti alusta alkaen oikean ammuntatekniikan.

Jousiammuntaseura Ares ry järjestää edullisia alkeiskursseja. Kursseilla käydään kädestä pitäen läpi perusammuntatekniikka. Kurssin käyneillä on mahdollisuus jatkaa harrastusta aluksi seuran lainavälinein.

Jousiammuntaa voi harrastaa monin tavoin

Perinteisellä vastakaarijousella voidaan ampua tähtäimen kanssa tai ns. vaistolla. Vaistolla ammuttaessa tähtäys tapahtuu nuolen kärjellä. Jotkut ovat sitä mieltä, että tällainen klassinen vaistojousi on ainoa oikea jousi. Tähtäimellä varustettu tähtäinjousi puolestaan on ainut jousiammunnan olympialaji. Tunnettuja suomalaisia tähtäinjousiampujia ovat olleet mm. Tomi Poikolainen, Jari Lipponen, Kyösti Laasonen ja Tapio Rautavaara.

Pitkäjousi eli long bow on klassinen puujousi josta monesti puuttuu myös tähtäimet. Long bow -jousiampujia voitaisiin kutsua vaikkapa perinnejousiampujiksi, sillä myös nuolet ovat puuta. Nykyajan tunnetuimmat long bow -ampujat taitavat löytyä elokuvista, lonkkarit ovat tulleet tutuksi mm. Taru Sormusten Herrasta -elokuvista. Valitettavasti seurallamme ei ole vielä long bow koulutusta.

Taljajousi on jatkuvasti kasvava aselaji ja mm. Pohjois-Amerikassa hyvin suosittua. Taljajousen tunnistat siitä, että jousen molemmissa päissä on väkipyörät, jotka helpottavat jousen jännittämistä, mutta laukaistaessa lisäävät merkittävästi nuolen lähtönopeutta. Suuren tehonsa ansiosta taljajousi soveltuu myös metsästyskäyttöön.